EUROPA, wat betekende de naam Europa voor de vroegere leerlingen op de school van Zuid Eierland?
Hun wereld hield meestal al op bij De Ruigen Dijk, de andere grenzen werden bepaald door de Zanddijk in het westen en het Eierlandse kanaal langs de dijk van polder Het Noorden.
Natuurlijk zullen ze wel het besef gehad hebben van een andere, grotere wereld, want hun ouders of grootouders waren van ”Elders” gekomen en hadden hun boerderijen vernoemd naar de plaatsen die zij hadden verlaten: Breda, Rotterdam, Dordrecht, Zevenbergen, Hunsingo.
Ook waren er namen van Belgische plaatsen zoals Antwerpen, Gent en Lou Christy.
De bevolking van de polder met de vele pioniers was in tegenstelling tot die van het oude land van Texel al een “Multiculturele” samenleving te noemen.
Op de grote linnen kaart, die tijdens aardrijkskunde of geschiedenis werd opgehangen, waren al de landen van Europa afgebeeld, België en Nederland waren maar klein en Texel, als het er al goed opstond, slechts een stipje. Toch kon de meester je met een goed verhaal het gevoel geven dat je ook in Eierland een taak te vervullen had in die grotere wereld.
De kaarten van Europa zijn niet altijd hetzelfde gebleven, door oorlogen zijn er andere grenzen getrokken en zijn er namen gewijzigd. Iedere generatie zal een eigen beeld hebben van Europa en de landen die er deel van uitmaken. Dat wij nu worden geconfronteerd met een afbrokkeling van de samenwerkingsgedachte en Groot Brittannië op het punt staat om zich los te maken, was lange tijd ondenkbaar. De grenzen op de oude kaarten liggen vast, maar Europa blijkt een kneedbaar begrip.
In het Historisch Lokaal zijn tijdens Open Monumentendag de wandkaarten en atlassen van Europa uit verschillende tijdperken te zien.