Niek Welboren
Schilder-tekenaar Niek Welboren werd in 1946 geboren in Den Helder. Sinds 1954 woont hij op Texel, aan de andere kant van het Marsdiep. Op jonge leeftijd toonde hij al duidelijk zijn creatieve talent(en). Onder de hanenbalken van het ouderlijke huis had hij zijn eigen “Atelier” en hij dacht aan een toekomst als “Artiest ”. Als 12 jarige verkocht hij trots zijn eerste inkt- en waterverftekeningen op de stoep van zijn vaders boekhandel in Den Burg. Hij werd gestimuleerd en droomde over een opleiding aan de “Knutselschool”, waarmee hij toen de kunstacademie bedoelde…
Hij droomde later ook weg op school en vergooide de kansen voor een opleiding. Hij ging aan het werk als etaleur/decorateur. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich zelfstandig verder als tekenaar, met een romantisch gevoel voor het Texelse landschap. Een serie gedetailleerde pentekeningen werd als kaarten door hem in de handel gebracht.
In 1966 exposeerde hij in Den Burg, samen met een andere jonge eilander, voor de eerste keer zijn tekeningen, aquarellen en enkele olieverfschilderijen.
In 1968 vestigde hij zich in Oudeschild, waar in een klein en oud vissershuis een eenvoudig prentenwinkeltje werd opgezet voor de verkoop van eigen werk. Opnieuw werd een aantal Texelse landschapstekeningen in reproductievorm in omloop gebracht. In het monumentale huisje bij de dijk ontstonden ook zijn karakteristieke miniaturen. Als creatief zelfstandige voorzag hij in zijn inkomsten met het ontwerpen van beeldmerken, belettering, zeefdruk, etaleren en standbouw.
In 1975 nam hij het besluit om zich volledig te concentreren op de schilderkunst en eindelijk “Artiest” te zijn. Voortaan wilde hij onafhankelijk zijn en leven voor de Kunst. Hij wilde ook leven van zijn kunst en dit bewust doen zonder gebruik te maken van rijks-subsidieregelingen. Met een expositie van verbeeldend en vrij werk presenteerde hij zich opnieuw in Den Burg.
Opgegroeid op het begrensde Texel, was er een sterk verlangen ontstaan om de horizon te verleggen en andere mogelijkheden te ontdekken. Reizen naar Groot Brittannië zorgden voor verfrissende motieven en inspiratie. Een langer verblijf op het eiland Mull aan de westkust van Schotland gaf nieuwe impulsen en resulteerde in een verrassende serie sprookjesachtige tekeningen en aquarellen. Een andere droom werd geboren…
In 1978 is hij verhuisd – toch niet naar dat andere eiland – maar op Texel, naar de Eierlandse polder. Daar zag hij de ultieme mogelijkheden voor zijn ontplooiing als beeldend kunstenaar.
De voormalige buurtschool van Zuid-Eierland werd door hem eigenhandig omgebouwd tot atelier, expositieruimte en woonverblijf. Het grote gebouw, het nieuwe royale atelier met veel licht en de weidse omgeving zouden van grote invloed worden op zijn leven en op zijn werk.
De omvangrijke herinrichting van het oude gebouw en het grondstuk, ging steeds meer zijn denken beheersen en werd uiteindelijk ook bepalend voor zijn artistieke productie. Creatief bezig zijn werd een begrip met een andere invulling, voor werken in het droomatelier bleef weinig tijd.
De term “Knutselschool” kreeg met de jaren een heel andere betekenis en hij ging zich steeds vaker afvragen: “Moet ik verver zijn, of kan ik met verve schilder zijn?”
Om te ontsnappen aan de druk van zijn eigen creatie, ging Niek met een zekere regelmaat naar Schotland. Hij was en blijft gefascineerd door steen en de basaltformaties op het eiland Mull. Rotskusten zijn voor hem een boeiend contrast met de vlakke polder en het Texelse zandstrand.
In 1992 zocht Niek de tegenstelling op een ander bijzonder eiland. Hij verbleef voor langere tijd op Paaseiland in de Stille Oceaan, om een andere jongensdroom te vervullen. Bovendien wilde hij inhoud geven aan de vergeten, voor velen onbekende band met Texel. Niek maakte op het mysterieuze eiland 85 verbeeldende tekeningen en kwam terug met een hoofd vol verhalen. De overweldigende indrukken van deze reis als “Schilderend Afgezant” zullen zijn leven en werk nog lang blijven beïnvloeden, zeker met een “Moai” voor de deur! Met het beeld dat een jaar later op en voor Texel werd gemaakt door een beeldhouwer van Paaseiland, heeft de band tussen de eilanden permanent gestalte gekregen.
In 1994 komt er in zijn – tot dan toe solistische – bestaan een stimulerende nieuwe fase.
Kerstin Edelmann, die hij in 1990 ontmoette op het eilandje Iona bij Mull, komt naar Texel om haar leven met hem te delen en een eigen bestaan als beeldend keramiste op te bouwen.
Sinds die tijd is Niek nog meer en opnieuw gemotiveerd om het monumentale gebouw verder te verfraaien en te restaureren. Ook de al eerder door hem vormgegeven (beelden) tuin kon nu samen worden vervolmaakt en ingericht voor de presentatie van keramische objecten.
Eilanden en het omringende water vormen een – blauwe – draad in het leven van de beide kunstenaars. Om dit gevoel en de gezamenlijke nieuwe richting uit te dragen, werd voor het cultureel bestemde gebouw de nieuwe naam “Eiland Galerij” geïntroduceerd.
De Eiland Galerij als eigen tentoonstellingsruimte (destijds de eerste op Texel) heeft er mede toe bijgedragen dat het werk van Niek Welboren niet vaak buiten het eiland te zien was. Wel had hij enkele solo-exposities o.a. in Brampton (GB), Hilden (D), Rijnsburg en Den Helder. Niek Welboren heeft zich ondanks de beperkingen, maar zeker ook dankzij de voordelen van zijn natuurlijke en bevoorrechte leefomgeving op een eigen wijze kunnen ontplooien.
Zijn werk is zonder meer puur en oorspronkelijk.
Als schilder ontwikkelde hij een eigen vormentaal voor zijn vaak geabstraheerde eiland- en kustimpressies. Het gaat bij hem in toenemende mate om de beleving van het landschap en de vertaling van de essentiële kenmerken, niet meer zoals vroeger, om de exacte weergave.
Niek Welboren is nog altijd een vaardige tekenaar en zijn voorstudies en ideeën voor schilderijen worden meestal eerst “Ouderwets” met potlood op papier gezet. Talloze notities en kleine schetsen, van soms snel wisselende momenten, gaan vooraf aan zijn grotere werken op linnen.
Thema’s of impressies worden door hem lang gekoesterd en tussen de eerste schetsen en de latere uitwerking verstrijken soms meerdere jaren.
Als reclameontwerper/ decorateur heeft hij zich voor veel Texelse bedrijven en instellingen ingezet; zijn ontwerpen en ideeën werden toegepast voor drukwerk en andere presentaties.
Werk van zijn hand is duidelijk herkenbaar en nog altijd op het eiland zichtbaar.
Zijn gedetailleerde tekeningen en miniaturen werden ook gebruikt voor boekillustraties.
De tekeningen, aquarellen en schilderijen werden en worden voornamelijk door particulieren aangekocht: op de stoep, in het winkeltje en sinds 1978 in de eigen tentoonstellingsruimte. Zijn werk heeft zich vanaf het eiland verspreid, over land en ook ver over zee.
Niek Welboren heeft op het eiland Texel zijn dromen gerealiseerd, maar hij is zeker niet uit gedroomd! In, op en door zijn eigen “Knutselschool” heeft hij zich als kunstenaar kunnen ontwikkelen. Hij is met verve schilder en met de jaren werd hij ook een vakkundige verver.