RAPA NUI MANA
EILAND KRACHT
IN KLEUR GEVANGEN
MET VERF VERTAALD
GESTOLDE BEELDEN
TIJDLOZE DROOM
Voor 2022 wensen wij U
EILAND MANA
GEZONDHEID
LEVENSVREUGDE
EN TIJD OM TE DROMEN!
EEN TIJDLOZE DROOM
Aan het begin van het jaar 1722 – driehonderd jaar geleden- zeilden drie houten schepen richting Kaap Hoorn, het puntje van Zuid Amerika. Onder leiding van Jacob Roggeveen, een 62 jarige rechtsgeleerde uit Middelburg, was een vloot van de West Indische Compagnie op zoek naar een nieuw continent. Al sinds mensenheugenis leefde het idee dat er in de Stille Oceaan nog een grote landmassa te vinden moest zijn.
Men noemde het Terra Australis Incognita, Het Onbekende Zuidland.
Jacob Roggeveen en de financiers van de expeditie droomden over het opzetten van winstgevende handelsposten en het stichten van nieuwe koloniën.
Het Zuidland werd niet gevonden, wel een klein eiland ter grootte van Texel. Een mysterieus eiland met levensgrote stenen beelden, waarvan nog eeuwen lang mensen zouden dromen.
Jacob Roggeveen gaf het onbekende eiland een aansprekende naam: Paasch Eyland, een naam die ook in andere talen werd overgenomen (Easter Island, Isla de Pascua, Osterinsel, Ile de Paques).
De Noorse antropoloog Thor Heyerdahl bracht het kleine eiland met een archeologische expeditie in 1955-56 en zijn internationale bestseller ”Aku Aku” onder de aandacht van het grote publiek.
Heyerdahl’s verhaal over Paaseiland sprak ook in Nederland enorm tot de verbeelding, vermoedelijk mede omdat de Hollandse naamgeving zorgde voor een bijzondere verbinding met ons verleden?
Voor Niek Welboren, die het boek als jongen had stukgelezen, was het Aku Aku verhaal het begin van een droom. Een droom en een voornemen om ooit het eiland in de Stille Oceaan te bezoeken.
Deze droom kreeg een extra impuls toen in 1972 vanaf Paaseiland een verzoek kwam aan het bestuur van de Gemeente Texel om stil te staan bij de naamgeving door Jacob Roggeveen.
Zijn vertrek met de vloot vanaf Texel was de reden van het verzoek om- als zustereilanden- een verbinding aan te gaan.
Er kwam geen officiële zusterband en het verzoek belandde in een la, maar werd niet door iedereen vergeten…
Twintig jaar later werd door Niek Welboren – inmiddels een gevestigde kunstenaar- alsnog een kunstzinnige verbinding tot stand gebracht. Een lang gekoesterde droom kreeg vorm, toen hij in 1992 als ”Schilderend Afgezant” het mysterieuze eiland aan de andere kant van de wereld met eigen ogen kon zien en met de bewoners ideeën over een vernieuwd contact kon uitwisselen.
Tijdens dit verblijf van ruim 4 maanden op ”Zijn” Paaseiland, werd hij gegrepen door de tastbare geschiedenis en de boeiende legendes.
Deze ervaring zou onvergetelijk blijven en de 85 tekeningen waarmee hij thuiskwam vormen tot op heden een bijzondere inspiratiebron voor grotere werken.
Zijn tijdloze droom werd door de reis opnieuw gevoed.
De symbolische en culturele verbinding tussen de eilanden heeft vorm gekregen met het verhaal in tekeningen en de tufstenen Moai, die beeldhouwer Bene Tuki maakte in 1993.
Zijn unieke beeld, ”De Dromer van Rapa Nui ”, bij De Eiland Galerij roept vragen op en is al jaren de aanleiding voor gesprekken, theorieën en dromen.
In 2022 is het 300 jaar geleden dat Paaseiland werd ”ontdekt“ of beter gezegd, een voor ons leuke naam kreeg. De huidige bewoners geven nu de voorkeur aan de Polynesische benaming Rapa Nui.
De reis van Jacob Roggeveen zal in Nederland, na 300 jaar worden herdacht in Middelburg en Leiden. Op Texel wordt stilgestaan bij de vroegere en huidige verbinding tussen de eilanden,
in Kaap Skil met het verhaal van de West Indische Compagnie en het vertrek van de vloot van De Reede van Texel.
In De Eiland Galerij zal Niek Welboren zijn tekeningen en recente schilderijen tonen, in combinatie met relevante publicaties, authentiek houtsnijwerk en een fototentoonstelling in de beeldentuin.
Dromen van Paaseiland, wegdromen bij raadselachtige beschavingen en mysterieuze plekken op aarde, lijkt in onze huidige tijd,
waar veel informatie met een simpele muisklik of vingertip is op te roepen, een achterhaald fenomeen te worden. Maar ondanks alle prachtige filmpjes en aangedikte verhalen, zal de eigen verbeeldingskracht de beste bron blijven voor mooie, tijdloze dromen…